FIRA DE NADAL

 

Com cada any, joiosa i puntual,
de molts indrets admirada,
ens arriba altra vegada,
la gran Fira de Nadal.

 

Veure el poble engalanat,
ens emplena d'alegria,
als qui hi vivim cada dia,
i mai no hem abandonat.

 

Perquè volem estimar,
ens agrada a tots conviure,
amb la gent que en els temps lliure,
a casa ens ve a visitar.

 

Són festes que fan ressó,
en que a l'ànima senzilla,
més el sentiment li brilla,
transmetent bella il.lusió.

 

... (Fragment de la poesia del Programa de l'any 2006)
Esteve Perich Sala

Informació, antecedents i 1ª Edició

 

Organitzada per una dinàmica entitat, els Veïns del Centre de La Vila, La Fira, compta no solament amb la vessant comercial sinó amb tot un seguit d'aspectes lúdics i culturals que la fan atractiva i acollidora.

 

Els Veïns del Centre de La Vila, al llarg de tot l'any realitzem moltes més activitats (lúdiques, culturals, noves tecnologies, ...) i per a totes les edats.

 

Però en totes les nostres activitats sempre son imprescindibles els voluntaris, que de manera anònima i desinteressada col·laboren en tasques organitzatives i productives; als que volem oferir des d'aquí el nostre homenatge i el més sincer agraïment.

 

Les Fires de Cardedeu son tan antigues com la mateixa vila, la seva celebració ja fou concedida pel rei Jaume I amb la “Carta de Repoblament” el dia 12 de maig del 1272: “Una Fira que es faci i celebri cada any per la festa de la Santa Creu de mes de setembre, i que duri tres dies. (Arxiu de la Corona d’Aragó, registre 21, foli 24)

 

Fins l'any 1957 la nostra vila celebrava 3 fires durant l'any: La de maig amb productes per la sega i la batuda, la de setembre amb productes per la sembra i la verema i la tercera, la de desembre, «La Fira de la Puríssima» on es venien sabates, esclops, socs, roba d'abric, calendaris i torrons. A Can Serratoses, i diversos marxants forasters, tenien parades de torrons a la plaça dels Llovins. Llavors només hi havien els de Xixona, els de Alacant, els de Agramunt, els de massapà, els d'avellana i els de neu. En aquella època, degut al seu preu, el torró no era comprat en massa ni es venien en barres senceres, sinó trossos a pes.

 

Inspirada doncs en l'antiga Fira dels Torrons i per iniciativa de l'Associació “VEÏNS DEL CENTRE DE LA VILA DE CARDEDEU”, l'any 1995 es va posar en marxa la primera edició de la FIRA DE NADAL DE CARDEDEU. En aquella ocasió amb menys recursos i limitada a les places de Sant Corneli i de Les Flors de Maig.

 

Les noves edicions han anant ocupant més espais i compten amb més activitats i més expositors, però per exprés desig dels organitzadors, manté el mateix esperit inicial: Que la Fira sigui un lloc d'intercanvi i de trobada, especialment, per la gent de la nostra vila.

 

A la primera edició (1995) van participar 37 expositors, en Josep Olives va fer la presentació (podríem dir el primer pregó), es va comptar amb la participació de: Grallers de Cardedeu, Cap-grossos i Xanquers de Cardedeu, Coral SI-FA-SOL (Escola Corbella), Agrupació Coral Cardedeuenca, Escola de Música Lluís Cullell i el Grup de Fandango “Aires del Montseny”

Al llarg de la Fira es desenvolupen ACTIVITATS TRADICIONALS..!