per Pere Comas (1915-2004)
CARDEDEU, desembre de 2001
 
 

ELS BORREGOS I EL TORRÓ DE BORREGO DE CARDEDEU

I, com a final d'aquest sumari repàs recordant coses de la nostra vila, i com si fossin les postres, parlarem dels borregos de Cardedeu, uns bescuits que també els elaboren en altres pobles, però que van incorporats amb el nom de la nostra vila, així com a l' esmentar la vila de Cardedeu, també s'evoca el nom dels borregos.

No s'ha pogut saber l'origen i quan va ser que s'elaboraren els primers borregos. I la nota més antiga que en fa referència la conservava el Sr. Tomàs Balvey en el seu Arxiu, i era el compte de les despeses de l'enterrament del seu besavi, en Joan Balvey i Sans, apotecari de la nostra vila, el 24 d' octubre de 1828, on hi consten les despeses de l'àpat familiar, i entre les quals hi ha una partida de quatre lliures de borregos que menjaren de postres.

També es parla dels borregos en una auca de rodolins de principis de segle XIX, dedicada a "Les festes de Barcelona", i llavors els borregos ja eren una llaminadura que se servia per a postres els dies de festa.

I també es troba la paraula Borrego, en el "Diccionari de la Llengua Catalana" de Pere Labernia, publicat l'any 1839, en el que diu que es un "Panellet rodo de la flor de la farina" .

Amb el pas dels trens, quan es venien a l'estació, amb l'excursionisme i amb el triomf de l'automobilisme, fou quan els borregos gaudiren de màxima popularitat.

Sembla que els ingredients que entren a l'elaboració dels borregos són: farina, sucre, mantega, ous i matafaluga, endemés de tres secrets que integren la formula confidencial que passa de pares a fills.

Les enciclopèdies en diuen: "Borrego:

Cadascuna de les rodanxes d'un pastís fet de farina i sucre aromatitzat amb comí, i que es torren un cop tallades".

La tradició pastissera de la vila de Cardedeu, acreditada pels seus tortells, mones de pasqua, coques i panellets, destaca amb gran projecció quan es parla dels més que reconeguts borregos així com del Torró Artesà. D'aquestes dues especialitats pròpies de Cardedeu va néixer l'any 2000 el Torró Artesa de Borrego, que està cridat a marcar un punt de referència obligat entre els torrons artesans.

© Pere Comas
CARDEDEU, desembre de 2001
 
Tancar Finestra.Tornar a Dalt.Tancar Finestra